SLTF - Svenska lokaltrafikföreningen

Hur ofta cyklar du?

Att åka kollektivt är det bästa man kan göra för miljön, förutom att promenera eller cykla. Ju fler man åker i ett och samma fordon desto mindre påverkan har man på miljön, om man räknar påer person. Ibland så finns det inte möjlighet att åka kollektivt och då är cykel ett mycket bra alternativ. Men handen på hjärtat, när cyklade du senast och hur ofta cyklar du på ett år? 

De allra flesta som äger en cykel använder den alldeles för sällan. Man tar bilen till affären för man vet att det blir tungt och besvärligt med påsarna. Man kör gärna barnen till dagis eftersom det kan vara lite bökigt att ha dem på pakethållaren. På vintern är detta synnerligen tydligt, då många cykelvägar i städerna ligger saltade och snöfria utan att det är särskilt många som använder dem. 

Det bästa av två världar

Som tur är så finns det idag snygga och praktiska elcyklar man kan använda. De är utrustade med en elektrisk motor som antingen kan hjälpa dig med framdrivningen medan du trampar, eller låta dig slippa trampa helt och hållet. Nästan som att åka på en moped eller motorcykel. Det krävs ingen utbildning för att cykla på en elcykel, och inte heller ett körkort. Det gör att alla kan köpa en elcykel och njuta av ett transportmedel som både är mer miljövänligt än en bil, och behaglig att ta sig fram på. Vi tycker fortfarande att fler ska åka tåg och buss, men när det inte går är elcykeln ett utmärkt alternativ. 

23 Feb 2019