SLTF - Svenska lokaltrafikföreningen

Behöver du en släpvagn?

Även om det finns släpvagnar att hyra vid behov, så kan det vara bra att satsa på att ha en egen släpvagn. Särskilt om du ofta behöver transportera olika saker. När det gäller släpvagnar så finns det många olika modeller att välja på. Du bör fundera på vad du ska använda den till mest, för att kunna välja rätt släpvagn för dig. Bland annat behöver du fundera på hur mycket lastutrymme du har behov av. Det både i kilo och i meter. Just vikten är viktigt, då det är skillnad på att köra trädgårdsavfall eller fyllnadsmassor. Sedan var det ju även detta med om du behöver ha en tippningsfunktion eller inte på ditt släp samt om det behövs en uppkörningsramp.

Välja rätt släpvagn

En släpvagn kan även vara öppen eller täckt. Om du ofta kör saker som behöver skyddas mot väder eller stöld är det bra att satsa på en som är täckt och som du kan låsa. Om du väljer en öppen, se då till att fundera på om den ska ha höga sidor eller lämmar att fälla. 

Kanske du är ute efter en släpvagn för att transportera större saker, som maskiner eller djur? Då är det även där viktigt att välja rätt modell. För häst är det bäst att skaffa en hästtransport, för boskap finns det särsidal boskapssläp.

Det gäller alltså att du tänker till vad du ska ha din släpvagn till, det så att du gör alla rätta val och kan använda den i många år framöver. 

28 Nov 2020