SLTF - Svenska lokaltrafikföreningen

Har man halkkörning med motorcykel?

MC kör man helst på sommaren

Jag satt på bussen och småpratade med en kille som var på väg för att göra risktvåan för MC och då jag kom ihåg den för bil så var min första tanke att han skulle halkköra. Och det var också det jag frågade: "Ska du halkköra med MC? Är inte det jättesvårt?" 
Han såg ut som ett levande frågetecken och svarade långsamt: "Njaaeee, man kör nog inte MC så ofta på vintern va?". 

Jag kände mig lite dum såklart. Jag bad honom berätta lite om vad det gick ut på och han berättade att risk 2 för motorcykel handlade om säkerhet på väg, och man skulle få prova på att göra undanmanövrar i olika hastigheter. En av övningarna var också att man ska tvärnita, på ett kontrollerat sätt. Alltså få stopp på hojen och det i 100 kilometer i timmen ungefär. Det kittlar nog gott i magen kan jag tro. 

Åker nog hellre buss

Han förklarade också att det finns en slags bana där man ska visa upp att man kan manövrera motorcykeln, och att det var lite svårt och om man inte tränat så kan man inte klara av det. Jag ska vara ärlig, jag har allt funderat på MC-kort ibland, men nu känns det mer som att jag är tryggare på bussen eller på tåget. Att få stopp på en motorcykel i så snabba hastigheter är lite för läskigt för mig. Undrar om man kan säga till att man aldrig kommer köra fortare än 70? 

7 Jul 2019