SLTF - Svenska lokaltrafikföreningen

Får man röka på tåget?

Det korta svaret på frågan i rubriken är nej. Man får inte röka på tåg, inte ens om man har e-cigarett! Det har sedan länge tillbaka varit förbjudet att röka på tåget, så väl som på andra platser i Sverige. Detta förbud har även kommit att omfatta e-cigg. Redan för runt tio år sedan så förbjöds inomhusrökningen på krogen, men långt tidigare än så vart det ett förbud på SAS inrikesflygningar, nämligen 1980-talet. Skolgårdarnas rökrutor tog man bort 1994. Nu har man även talat om att förbjuda rökning, med vanliga cigg och e-cigarett på uteserveringar. 

Andra platser med förbud

Genom åren har det blivit allt fler platser där det är förbjudet att röka. 1988 togs beslutet att alla inrikeslinjer på SAS skulle vara rökfria, ett år efter det kom förbud på alla linjer i de nordiska länderna.

1993 kom en tobakslag som gav rätten till en rökfri arbetsmiljö och 1994 så försvann alla rökrutor på alla skolgårdar i Sverige. 1997 kom det att bli ett rökförbud på alla flygplan i EU:s medlemsstater. Detta omfattar även e-cigaretter. 

Under 2000-talet har det fortsatt då år 2000 det blev rökförbud på alla X2000-tåg, men redan från 1997 hänvisades rökarna till vestibuler i tågen. Krogen sa stopp 2005 och t-banan förbjöd rökning på alla utomhusperronger på Stockholms tunnelbana.

Det kan ses både som fördelar och nackdelar med dessa förbud. På ett sätt är de bra, på ett sätt är det svårt för alla som är inbitna rökare. 

19 May 2018