SLTF - Svenska lokaltrafikföreningen

SLTF har bytt namn till Svensk kollektivtrafik.

"Den 7 juli 2008 beslutade årsstämman ett namnbyte för föreningen. Svenska Lokaltrafikföreningen bytte namn till Svensk Kollektivtrafik. Ett namnbyte som innebar en fortsatt resa från otydlighet till tydlighet." - källa

Verksamhet

Svensk kollektivtrafik är läns- och lokaltrafikens branschorganisation. Deras övergripande uppgift är att stärka kollektivtrafikens konkurrenskraft så att fler väljer att åka tillsammans. Det sker huvudsakligen genom intressebevakning, information och opinionsbildning samt affärs- och marknadsutveckling.

Arbetet bedrivs oftast i projektform och finns redovisade på avdelningen "projekt" på hemsidan. Svensk kollektivtrafik kontor har åtta fasta medarbetare och för att skapa en så effektiv projektorganisation som möjligt, knyts ofta medarbetare från medlemsföretagen till de olika projekten. 

Det är viktigt att ge tågen ac service.

Regelbunden medlemskontakt och extern information

En central uppgift för Svensk kollektivtrafik är att förse medlemmar och intressenter med aktuell information och nyheter. Nyheter sammanställs dagligen på deras hemsida. Man kan prenumerera på nyheter från Svensk kollektivtrafik och de har en stor läsekrets hos myndigheter, beslutsfattare och massmedia.

Svensk kollektivtrafik publicerar också branschstatistik, rapporter från projekt och annat av intresse för medlemsföretagen och branschen.

Konferenser och kurser

Svensk kollektivtrafik har regelbundet konferenser riktade till tjänstemän och förtroendevalda hos länstrafikbolagen och övriga medlemsföretag. De arrangerar också kurser i aktuella ämnen. Tillsammans med Bussbranschens Riksförbund arrangerar de vartannat år ”Persontrafik” branschens stora mässa och kongress. De arrangerar också konferenser tillsammans med andra intressenter till branschen.

Samarbete med intressenter

Svensk kollektivtrafik har regelbundna kontakter och samverkan med departement, myndigheter, Kommun- respektive Landstingsförbundet, närstående organisationer såsom Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF), Bussbranschens Riksförbund (BR) m.fl. De deltar också i referens- respektive expertgrupper, avger remissyttranden, genomför utredningar och skriver motionsunderlag.

Gilla oss på Facebook:

Facebook

Senaste nytt:

8 saker du kanske inte vet om tåg

24 Mar 2023

Från de tidigaste ångloken till dagens höghastighets "bullet trains", här är åtta saker du kanske inte visste om "järnhästen".

1. Termen "hästkrafter" har sitt ursprung som ett marknadsföringsverktyg

James Watt uppfann inte ångmaskinen, men han skapade världens första moderna och utvecklade sättet att mäta dess kraft. På 1760-talet började den skotske uppfinnaren mixtra med en tidigare version av motorn designad av Thomas Newcomen. Newcomens design krävde konstant nedkylning och återuppvärmning, vilket slösade stora mängder energi.

Watts innovation var att lägga till en separat kondensor, vilket kraftigt förbättrade motorns effektivitet. Watt var en kunnig säljare och visste att han behövde ett sätt att marknadsföra sin nya produkt. Han beräknade hur mycket kraft en enskild häst som arbetar i ett bruk kunde producera under en tidsperiod (även om många forskare nu tror att hans uppskattningar var alldeles för höga), en siffra som han kallade "hästkrafter".

Med hjälp av denna måttenhet kom han sedan på en siffra som visade hur många hästar som bara en av hans motorer kunde ersätta. Säljknepet fungerade – vi använder fortfarande termen "hästkrafter" idag – och hans motorer blev snart industristandard, vilket direkt ledde till uppfinningen av det första ångloket 1804.

2. USA:s första ånglok förlorade en kapplöpning mot en häst

År 1827 blev Baltimore och Ohio Railroad det första amerikanska företaget som beviljades en charter för transport av både passagerare och gods. Men företaget kämpade för att producera en ångmaskin som kan färdas över grov och ojämn terräng, istället för att lita på hästdragna tåg. Då dök industrimannen Peter Cooper upp: Cooper, som inte av en slump ägde omfattande markinnehav över den föreslagna sträckningen för järnvägen (vars värde skulle växa dramatiskt om järnvägen lyckades), erbjöd sig att designa och bygga just en sådan motor.

Den 28 augusti 1830 testades Coopers motor, som han kallade "Tom Thumb", på B&O-banor nära Baltimore när ett hästdraget tåg drog upp bredvid den och utmanade Cooper (och "Tom Thumb") till ett lopp. Cooper tackade ja, och loppet var igång. Ångmaskinen vrålade snabbt in i ledningen, men när ett bälte lossnade tvingades den dra sig tillbaka, och hästen korsade mållinjen först. Men B&O-chefer, imponerade av den enorma kraft och hastighet Coopers motor hade visat sig kapabel till, fattade beslutet att konvertera sin nystartade järnväg till ånga.

B&O blev en av de mest framgångsrika järnvägarna i USA, och Cooper (med sin nyligen präglade förmögenhet) fortsatte med en karriär som investerare och filantrop och donerade pengarna till New Yorks Cooper Union for the Advancement of Science and Art.

3. Tåg hjälpte norr att vinna det amerikanska inbördeskriget

Under hela kriget möjliggjorde järnvägar snabb transport av stora mängder soldater och tungt artilleri över långa avstånd. En av de mest betydande användningarna av tåg kom efter slaget vid Chickamauga i september 1863, när Abraham Lincoln kunde skicka 20 000 välbehövliga ersättningstrupper mer än 1 200 miles från Washington, D.C. till Georgia (på bara 11 dagar) för att befästa unionens styrkor — 1800-talets längsta och snabbaste trupprörelse. Kontroll över järnvägen i en region var avgörande för militär framgång och järnvägar var ofta mål för militära attacker som syftade till att skära av fienden från dess förnödenheter.

Fackets general William Tecumseh Sherman var särskilt skicklig på konsten att järnvägssabotage. Under hans ökända "marsch" genom Georgia och Carolinas, förstörde hans män tusentals miles av konfedererade räls, och lämnade högar av uppvärmt, vridet järn som sydborna trötta kallade "Shermans slipsar."

4. Mordet på Abraham Lincoln hjälpte till att publicera tågresor

George Pullman, som hade gjort sig ett namn under 1850-talet som egenutbildad ingenjör och byggnadsflyttare i Chicago, började mixtra med idén om en bekväm "sovvagn" för järnvägen efter en särskilt obekväm tågresa i delstaten New York. År 1863 hade han producerat sina två första modeller, Pioneer och Springfield, uppkallad efter dåvarande president Abraham Lincolns hemstad i Illinois.

Pullmans vagnar var verkligen bekväma, men de var också oöverkomligt dyra och få järnvägsföretag var intresserade av att leasa dem – fram till president Lincolns lönnmord i april 1865. Efter Lincolns död användes en Pullman-bil som en del av kortegen som reste genom flera nordliga städer innan han lämnade tillbaka sin kropp till Illinois. Begravningståget var en förstasidesnyhet och när Pullman dessutom tillfälligt lånade ut en av sina vackra sovvagnar till en sorgdrabbad Mary Todd Lincoln strömmade publiciteten in. Två år senare etablerade han Pullman Palace Car Company, som skulle revolutionera tågresor runt om i världen. Märkligt nog, när Pullman dog 1897, var hans ersättare som chef för företaget ingen mindre än Robert Todd Lincoln, den dödade presidentens äldste son.

5. Världens första resebyrå kom igång tack vare en tågresa

1841 organiserade engelsmannen Thomas Cook, en baptistpredikant, en tågutflykt för 540 församlingsmedlemmar för att delta i ett nykterhetsmöte i London. Cook förhandlade fram ett fast biljettpris för passagerare, inklusive biljetter och en måltid. Resan var så framgångsrik att han utökade sin verksamhet, först inom Storbritannien och sedan till USA och Europa, och försåg passagerarna med omfattande paket inklusive transport, boende och måltider. År 1873 lanserade byrån, nu känd som Thomas Cook och Son, en internationell järnvägstidtabell, som fortfarande publiceras idag, och 1890 sålde de mer än 3 miljoner tågbiljetter årligen.

6. Järnvägarna gav oss också standardiserade tidszoner

Storbritannien antog ett standardiserat tidssystem 1847, men det tog nästan 40 år till innan USA gick med i klubben. Amerika körde fortfarande på lokal tid, vilket kunde variera från stad till stad (och inom själva städerna), vilket gjorde det nästan omöjligt att schemalägga ankomst, avgång och anslutningstider. Efter år av lobbyverksamhet för standardiserad tid träffades representanter från alla större amerikanska järnvägar den 11 oktober 1883 för vad som blev känt som General Time Convention, där de antog ett förslag som skulle fastställa fem tidszoner som spänner över landet: öst, central, Berg och Stilla havet.

Planen krävde ursprungligen en femte tidszon, Intercontinental, som instiftades flera år senare och blev känd som Atlantic Time. Vid middagstid den 18 november skickade U.S. Naval Observatory ut en telegrafsignal som markerade 12:00 PM ET, och järnvägskontoret i städer och städer över hela landet kalibrerade sina klockor därefter. Det var dock inte förrän 1918 som standardtid blev landets officiella lag, när kongressen antog lagstiftning som erkände tidszonsystemet (och inrättade en ny "sommartid" utformad för att spara resurser för första världskrigets krigsansträngning) .

7. Järnvägsspåret i USA nådde sin höjdpunkt 1916

Det tog inte lång tid för järnvägarna att komma ikapp i USA. Samma år som "Tom Thumb" förlorade sitt lopp fanns det bara 23 miles av järnvägsspår i USA. Men inom 20 år fanns det mer än 9 000, när den amerikanska regeringen antog sin första Railroad Land Grant Act, utformad för att locka bosättare till de outvecklade delarna av landet. I början av inbördeskriget 1861 fanns det 30 000 miles (mer än 21 000 av dem i norr), och lobbyister ropade efter ett transkontinentalt system över hela landet. Antalet järnvägsmil fortsatte att klättra tills det nådde sin topp 1916. Det året fanns det mer än 250 000 miles av spår - tillräckligt för att nå månen från jorden.

8. Dagens bullet trains kan toppa 300 m.p.h.

När engelsmannen Richard Trevithick lanserade det första praktiska ångloket 1804 var det i genomsnitt mindre än 10 mph. Idag färdas flera höghastighetsbanor regelbundet 30 gånger så snabbt. När Japans första Shinkansen eller "bullet train" öppnade för att sammanfalla med OS i Tokyo 1964, kunde de köra i hastigheter över 130 mph. Under de 40 åren sedan dess har topphastigheten för dessa tåg stigit stadigt, med ett aktuellt världshastighetsrekord på 361 mph. Japan är dock inte längre ensamt i avdelningen för höghastighetståg: Frankrike, Kina och Tyskland kör alla tåg som klarar liknande extrema hastigheter, och planerna pågår för närvarande i USA för att bygga en höghastighetståg som förbinder städerna i Kalifornien från San Francisco och Anaheim.

Många anledningar att anlita en professionell flyttfirma

30 Nov 2022

Att anlita en professionell flyttfirma för att hjälpa till med din flytt kan öka dina chanser att få en smidig och stressfri flyttupplevelse. Om du funderar på att anlita en flyttfirma så hittar du en bra på www.flyttfirmasegeltorp.se. Det finns många goda anledningar att låta en flyttfirma ta hand om flytten.

Att planera en flytt kan ibland vara överväldigande och även väldigt stressigt. Professionella flyttfirmor förstår de bästa sätten att navigera på vägarna och hur de ska hantera dina tillhörigheter för att hålla dem säkra och skyddade. 

Fördelar med att anlita en flyttfirma

När du anlitar en flyttfirma så kan du känna dig trygg. En professionell flyttfirma är ofta det mest pålitliga alternativet, snarare än att försöka flytta med hjälp av vänner och familj. För de som jobbar med flytt, de vet hur det ska göras, snabbt, men säkert utan att skada dina saker.

En flyttfirma kommer att hållas ansvarig för din flytt och kommer därför att arbeta för att alla dina tillhörigheter kommer fram till din dörr på ett säkert sätt.

En flyttfirma kommer att kunna ge dig ett datum och en tid då du kan förvänta dig att alla dina ägodelar kommer till ditt nya hem. Många företag är stolta över snabb och professionell service, och genom att hitta en bra firma kan du påskynda och förenkla flyttprocessen. För att inte tala om, de kan pressa din soffa genom den där trånga trappan mycket snabbare än du kan!

Vill du köra Uber?

19 Sep 2022

Ett sätt att ta sig fram, det är ju att åka med en Uber som det kallas. Uber grundades med namnet Ubercab av Travis Kalanick och Garret Camp år 2009.

Arbetet fördelas via en app, så om du vill vara förare, så måste du ladda ner appen samt registrera dig som förare på Ubers sida. 

Sugen på att köpa egen elscooter?

24 Aug 2021

Du har säkert sett dem, elscootrarna, eller elsparkcyklarna, lite varstans. Detta är något som har blivit riktigt poppis och det finns idag många förtag som hyr ut dem. Men, varför inte köpa dig en egen? Att hyra kostar ju en del pengar. Då är det ju bättre lägga pengarna på att köpa en. Om du är osäker på vad för modell som kan tänkas passa, kolla in bastitest24. De har nämligen testat en massa olika modeller, för att se vilken eller vilka som var bäst i test! Det gör det lättare för dig att välja vilken du ska köpa! 

Vilken elscooter ska du köpa?

Det finns ju en del saker som är bra att titta på inför ett köp av en elscooter. Det är ju bland annat bra att se till så att det är lätt att underhålla den. Den bör även ha bra bromsar samt en bra battertid. Sedan är det ju även bra att kolla vad den har för effekt. För att du ska slippa jämföra alla dessa saker på egen hand, läs istället det test som de har gjort på bastitest24. De har testat flera modeller. Det för att få fram bästa alternativet. Det gör det lättare för dig att välja vilken av dem du kan tänka dig att köpa. Du kan för den delen även köpa till dina familjemedlemmar, så att ni har varsin. Det är ju roligt att åka elsparkcykel!

Trevligt med cykelsemester

11 Jul 2021

Åka tåg i alla ära, men det är inte fel att även ta cykeln och då gärna på en cykelsemester. Sen går det att kombinera. För det går oftast bra att ta med cykel ombord på tåget. En del väljer att ha semester med cykel på det vis att de tar med cyklar på husbilen och att man cyklar runt där man stannar till. Andra föredrar att antingen åka rakt från hemmet och ut i naturen, eller att man tar sig till en viss led och sedan cyklar den. Grejen är ju att här i Sverige finns det gott om olika cykelleder att välja på. En av dem är, som hör till Sveriges bästa led, det är Kattegattleden.

Cykla Kattegattleden

En av Sveriges bästa cykelleder är Kattegattleden. Den blev även utnämnd att vara Europas bästa cykelled 2018. Det är ett vackert landskap att cykla i. Själva leden i sig är totalt 395 km lång. Den sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. Under resans gång får du njuta av ett varierat landskap genom såväl öppna landskap som mäktiga havsvyer. Leden är uppdelad i åtta delsträckor.

Se dig om i Sverige

Det är inte ett måste att cykla en viss led, utan du kan ge dig ut och cykla var du vill! Dock är det ofta fördel med cykelleder, eftersom de är just cykelvänliga. Andra bra leder att cykla i Sverige är bland annat Gotlandsleden, Kustlinjen, S:t Olavsleden, Sydostleden och Åsnen runt.

Smidigt få hjälp med transporten

9 Jul 2021

När man behöver transportera något, eller skicka något, så kan det vara bra att göra det med ett pålitligt företag. En bra transportfirma Malmö, det är Budakuten. De kan transportera små paket så väl som de kan hantera 18 pall eller upp till 8000 kilo. De kan leverera express om det ska komma fram snabbt, så väl som de har vanlig ekonomitransport. De kan även hantera ömtåligt gods, det på ett säkert och bra sätt. Dessutom har detta företag tjänster inom online-leveranser samtg att de även erbjuder lagerplatser, lageruthyrning och lagerytor. Denna transportfirma kan transportera lokalt i Malmö, slingor i Skåne och till Köpenhamn, men även längre direkttransporter både inom Norden och söderöver.

Transport på billigare sätt

Något som Budakuten kan erbjuda det är vad de kallar för ekonomislinga. Det gör att du kan fåå en effektiv transport till ett mycket lågt pris. Det är nämligen så att varje morgon har de ett visst antal bilar, som går till olika orter runt om i Skåne. Du kan lämna ditt gods kl 10 och kunden din har det senast kl 16 samma dag. 

Denna slinga täcker runt 95 % av Skånes företag och de kan ta emot och leverera små paket s väl som stora pallgods. Godset mellanlandar aldrig på någon terminal, utan går raka vägen från dig till kunden som ska ha den. 

Så oavsett om du behöver snabbt bud samma dag eller transport av stora pallar, så kan du vända dig till Budakuten, så fixar de detta!

Vad finns det för olika drivmedel

11 Apr 2021

För att du ska kunna köra din bil, så måste du tanka den på en tankstation. Men, så var det ju detta med vad för bränsle din bil behöver. De flesta vet vad det är man ska tanka bilen med, när man haft bilen ett tag. Men så kanske du hyr bil eller lånar eller köper ny. Då är det bra att kolla upp vad för drivmedel det är du ska ha. Att tanka med fel sort kan orsaka skador på din bil nämligen! Du kan ofta hitta vad det är du ska använda genom att kolla i din bils instruktionsbok eller innanför tanklocket.

Olika drivmedel

Idag finns det flera varianter av diesel, flera varianter av bensin samt gasformiga bränslen. Diesel kommer med beteckningar som B7, B10 och XLT.

Även bensin finns i tre huvudtyper. Det är numera en internationell märkning. Förut så stod det oftast 95 eller 98, samt E85, men numera står det även E5, som motsvarar båda märkningarna för blyfri SP95 och SP98. Bensinen innehåller upp till 5% bioetanol, ett bränsle tillverkat av jordbruksråvaror som majs eller andra grödor. Sedan E10 som  är en nyare typ av bensin som innehåller 10% bioetanol. E10 är inte lika vanligt i Sverige som E5 men obligatorisk i till exempel Danmark och andra länder.

Gasformiga bränslen:

LNG står för Liquified Natural Gas och används främst av tunga fordon.
H2 betyder väte. Fördelen med detta bränsle är att det inte producerar koldioxid, men att producera själva bränslet kräver mycket energi.
CNG, eller komprimerad naturgas, är samma gas som används till att värma hus och hittas i bland annat stadsbussar och sopbilar. Gasen består av metan lagrat under högt tryck.
LPG står för Liquid Petroleum Gas och är en blandning av butan och propan.

Behöver du en släpvagn?

28 Nov 2020

Även om det finns släpvagnar att hyra vid behov, så kan det vara bra att satsa på att ha en egen släpvagn. Särskilt om du ofta behöver transportera olika saker. När det gäller släpvagnar så finns det många olika modeller att välja på. Du bör fundera på vad du ska använda den till mest, för att kunna välja rätt släpvagn för dig. Bland annat behöver du fundera på hur mycket lastutrymme du har behov av. Det både i kilo och i meter. Just vikten är viktigt, då det är skillnad på att köra trädgårdsavfall eller fyllnadsmassor. Sedan var det ju även detta med om du behöver ha en tippningsfunktion eller inte på ditt släp samt om det behövs en uppkörningsramp.

Välja rätt släpvagn

En släpvagn kan även vara öppen eller täckt. Om du ofta kör saker som behöver skyddas mot väder eller stöld är det bra att satsa på en som är täckt och som du kan låsa. Om du väljer en öppen, se då till att fundera på om den ska ha höga sidor eller lämmar att fälla. 

Kanske du är ute efter en släpvagn för att transportera större saker, som maskiner eller djur? Då är det även där viktigt att välja rätt modell. För häst är det bäst att skaffa en hästtransport, för boskap finns det särsidal boskapssläp.

Det gäller alltså att du tänker till vad du ska ha din släpvagn till, det så att du gör alla rätta val och kan använda den i många år framöver. 

Gör dina maskiner stabilare

13 Sep 2020

Om man jobbar med en eller flera olika tunga maskiner, så är det viktigt att de är stabila och pålitliga. Särskilt om man har dem då man förflyttar eller lyfter tunga saker. Det är inte fel att använda sig av stödbensplattor. En stödbensplatta ger maskinen man jobbar med stabilitet samt att det även ger en stor stödyta med optimal lastfördelning. Har man stödbensplattor under, så gör det att punktbelastningen från justerbara fötter på kranar och andra fordon fördelas över dynans hela yta- Det gör då att det blir ett mycket lägre tryck på själva marken. Det är en stor fördel eftersom att man då slipper göra stor åverkan på terrängen. Stödbenen ser även till att din maskin står stadig utan att välta eller sjunka ner i marken. 

Smart med stödbensplatta i plast

Det är rätt smidigt att välja stödbensplattor i plast. Det eftersom att de är mer väderbeständiga, mer hållbara samt att de är lättare att hantera dem än vad det är om de hade varit i stål, lövträ eller gummi. Hos Profillagret finns det bra stödbensplattor i plast och dessa är tillverkade av särskilt hållbar PE-HD-plast. Fördelarna med deras produkter är att de är robusta, starka men samtidigt lätta. De är slitstarka, samt att de även är väder- och UV-beständiga. De ger ett optimalt grepp på bärande ytor.

Så är det så att du jobbar med maskiner, fordon, kranar eller annat och behöver göra marken stabil, satsa då på stödbensplattor i plast.

Självkörande bussar

19 Feb 2020

Kommer det i framtiden finnas självkörande bussar och tåg i svensk lokaltrafik? Det låter ganska spejsat, men utvecklingen verkar gå åt det hållet och visst börjar man vänja sig vid tanken. Kanske skapar det större trygghet - kanske mindre. Vad tycker du? 

 

Har du rätt försäkring för din motorcykel?

13 Feb 2020

Är det så att dun har en motorcykel? Oavsett vad det är för motorcykel som du har så måste du som minst ha en trafikförsäkring på den. Detsamma som det är för bil alltså. Det är lag på det och det kan kosta en massa pengar att ha en oförsäkrad mc. Du som vill ha ett bra skydd för din mc, du ska satsa på att antingen ha en halvförsäkring eller en helförsökring på din mc. Saken är ju den att en trafikförsäkring, den ersätter bara personskador samt sakskador du vållat med motorcykeln. En halvförsäkring innehåller mer, bland annat  trafik-, stöld-, brand-, glas-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. En helförsökring har samma saker som halvförsäkringen samt att den även har vagnskadeförsäkring. 

Hitta bäst mc-försäkring

Om du är på jakt efter bäst mc-försäkring så är det inte fel att först bestämma dig för om du ska ha en helförsäkring eller en halvförsäkring. Sedan bör du jämföra olika försäkringsbolag. Det finns rätt många olika att välja på. Det kan kosta olika mycket med försäkring. Allt handlar om vem du tecknar den hos. Sedan kan villkor samt vad som ingår skilja, liksom självrisken. Även om det är en låg premie varje månad, så garantarerar inte det att det är den bästa mc försäkringen. Det är bra att få med alla delar du känner du behöver i din försäkring, så att du får rätt ersättning om det skulle inträffa något med din mc.

Bussen som kör över bilar

2 Jan 2020

Bussar har för närvarande inga superkrafter som gör att de undslipper förseningar när det skapas trafikköer. Detta kan dock vara på väg att ändras eftersom man håller på att utveckla bussar som kör över bilar i trafiken. Det låte rinte riktigt klokt när man läser det i ord, men på vissa håll i världen är dessa bussar redan under utveckling. Ta en titt på klippet och föreställ dig framtidens svenska städer med dessa bussar. Ganska ballt!

En plats att kalla hem

4 Dec 2019

bygga hus

De som ofta åker kollektivt, det är de personer som pendlar mellan jobbet och hemmet. Vad man har för bostad att komma hem till, det kan variera. En del föredrar att bo i en lägenhet, för andra är det ett måste att ha hus. Lite beror ju på vad det är för livssituation man har med. Vad man har råd med och hur stor familj man har. Att bygga sig ett eget hus, det går att göra, oavsett om man är ensam eller har en familj. Dock är det ofta vanligt att man är två, som har barn eller ska ha barn som väljer att bygga hus. Men det är alltså inget måste att det är så. Det finns husmodeller som passar alla på https://www.movehome.se/husmodeller. Både stora och små hus.

Hur vill du bo?

Om det är så att du funderar på att bygga dig ett hus, så finns det en del saker att tänka på. Du bör skaffa en tomt på den plats du känner att du vill bo. Tomten bör vara i en bra storlek så att du får plats med ett hus, samt kanske även en trädgård, ett garage eller andra saker du vill ska finnas. Sedan är det just att välja husmodell. Det finns idag en massa modeller av hus att tillgå. Dessa kan sedan även ändras på, så att det passar dig och dina behov. Det gör att du kan få det hus du alltid har drömt om. 

Funktionsnedsättning och kollektivresande

2 Aug 2019

en person som lider av en funktionsnedsättning står inför dagliga utmaningar som alla människor som inte lider av samma sorts hinder förmodligen aldrig ens reflekterar över. Hur är det till exempel att vara blind och ta sig runt med buss? Hur gör man? Eller om man är rullstolsburen - kan man åka runt i Stockholm kollektivt utan privat ledsagare? Det finns information att hitta online - jag bjuder idag på ett litet videoklipp i ämnet.

Har man halkkörning med motorcykel?

7 Jul 2019

MC kör man helst på sommaren

Jag satt på bussen och småpratade med en kille som var på väg för att göra risktvåan för MC och då jag kom ihåg den för bil så var min första tanke att han skulle halkköra. Och det var också det jag frågade: "Ska du halkköra med MC? Är inte det jättesvårt?" 
Han såg ut som ett levande frågetecken och svarade långsamt: "Njaaeee, man kör nog inte MC så ofta på vintern va?". 

Jag kände mig lite dum såklart. Jag bad honom berätta lite om vad det gick ut på och han berättade att risk 2 för motorcykel handlade om säkerhet på väg, och man skulle få prova på att göra undanmanövrar i olika hastigheter. En av övningarna var också att man ska tvärnita, på ett kontrollerat sätt. Alltså få stopp på hojen och det i 100 kilometer i timmen ungefär. Det kittlar nog gott i magen kan jag tro. 

Åker nog hellre buss

Han förklarade också att det finns en slags bana där man ska visa upp att man kan manövrera motorcykeln, och att det var lite svårt och om man inte tränat så kan man inte klara av det. Jag ska vara ärlig, jag har allt funderat på MC-kort ibland, men nu känns det mer som att jag är tryggare på bussen eller på tåget. Att få stopp på en motorcykel i så snabba hastigheter är lite för läskigt för mig. Undrar om man kan säga till att man aldrig kommer köra fortare än 70? 

← Äldre inlägg